Omgeving

Een unieke omgeving. Zo bevinden zich in deze omgeving de Harger- en de Pettemerpolder, het brakke water van de Putten en de Leypolder, de Hondsbossche Zeewering, en het strand en de duinen. Op een unieke plaats in het noordelijkste puntje van de gemeente Bergen. De identiteit van het strand van Camperduin sterk, stoer en sober. Ook wordt het strand getypeerd als natuurlijk en sportief.

Het strand

Het vakantiehuis ligt op 5 minuten loopafstand van het strand in Camperduin. Door de Eb en Vloed is het geen dag het zelfde op het strand. In 2015 is een enorm lang (nieuw) strand langs de Hondsbossche Zeewering door zandsuppletie ontstaan. Strandpaviljoen Struin is in de zomer en winter geopend (’s winters aangepaste tijden). Op het strand staat het strandpaviljoen Lucto et Emerco waar u kunt genieten van een drankje en een hapje.

201708152823

De Polder

De Harger- en Pettemerpolder, een eeuwenoude polder met een kavelpatroon dat nog dateert uit de Middeleeuwen. Veel Hollandser kan het niet– een molen, de duinen en weilanden zover het oog strekt. Zoals alles in Nederland is ook het natuurgebied ‘De Putten’, vlakbij Camperduin, door mensenhand ontstaan. Na het afgraven van een laag klei, nodig voor het verstevigen van de zeewering, bleef er een ondiepe plas achter in het weiland. De plas raakte al snel in trek als rust- en foerageergebied voor vogels. De Hargermolen uit 1804 bemaalt nog steeds de Harger en Pettemerpolder bij geschikt weer ziet u de molenwieken draaien wat een mooi plaatje geeft met de koeien en schapen op de voorgrond. Tip: de Dijkenroute Noord-Holland.

IMG_2456

De Putten

Tussen Petten en Camperduin, direct achter de Hondsbossche Zeewering ligt vogelreservaat ‘de Putten’. Het is een binnendijkse plek met brak water, doordat het zoete hemelwater wordt gemengd met het zoute kwelwater. Dit maakt het water goed geschikt voor kreeftachtige en garnaaltjes, die op hun beurt gelden als het belangrijkste voedsel voor vele vogelsoorten.
Het gebied is niet toegankelijk, maar wel vanaf de dijken of fietspaden eromheen goed te zien en te bestuderen. Doordat de vogels hier niet door de mens worden gestoord, heeft het gebied zich tot een belangrijke vogelbroedplaats ontwikkeld. Daarnaast gebruiken vele vogels het gebied als rust- en voedingsplaats tijdens hun trektochten tussen Noord- en Zuid-Europa. Meer info

de_putten

‘Schoorlse Nok’

Verderop in de route kom je de ‘Schoorlse Nok’ tegen. Dit is één van de hoogste duinen van Nederland (48 meter boven NAP). Boven op de ‘Nok’ heb je een prachtig uitzicht. De route is zeer goed aangegeven, je zult een aantal wandelpaden en ruiterpaden kruizen, maar deze zijn goed aangegeven.

Meer info

IMG_0563

De Kerf

In het duingebied van Bergen en Schoorl is een enkele jaren geleden een inham gemaakt in de 1e duinenrij, de Kerf. Af en toe stroomt zout water het duingebied binnen. Er is een overgang van een zout naar zoet milieu ontstaan waaraan de vegetatie zich langzaam aanpast. In het verleden kwamen dit soort overgangen veelvuldig voor.

De verwachting was dat de Kerf regelmatig onder zou lopen. In het eerste halfjaar overstroomde de Kerf elke maand bij springtij. Ook in de winter van 1998-1999 gebeurde dit maandelijks. De laatste tijd is de Kerf ‘droog’ gebleven. Zelfs met de laatste najaarsstorm van 2000 kwam het water niet binnen. Het is duidelijk dat tegenwoordig een combinatie springtij-zuidwesterstorm noodzakelijk is voor het onderlopen van de Kerf.

Meer info

387146587_5992df1886_z

Bezoekerscentrum Schoorlse Duinen

Hoe zijn de duinen ontstaan, hoe handhaven ze zich en hoe beschermen ze het land? Hier vind je antwoorden op alle gerelateerde vragen over de Schoorlse bossen. Het bezoekercentrum ligt aan de rand van de Schoorlse Duinen, aan de voet van de hoogste duintop van Nederland. Het geeft veel informatie over de omringende natuur, recreatie en het beheer van de Schoorlse Duinen.

Ooit was dit duinterrein een kale zandmassa, waar de wind vrij spel had. Vanaf de 19e eeuw is er bos aangeplant. Daardoor hebben de Schoorlse Duinen zich ontwikkeld tot een gevarieerd natuurgebied met uitgestrekte bossen, duinvalleien en heidevelden – en met de hoogste en breedste duinen van Nederland (54 meter boven NAP). Omdat de duinen kalkarm zijn groeit er volop heide. Meer info over »

buitencentrum-schoorlse-duinen-gallery-2

Mountainbike parcour

Een zeer mooie route door de Schoorlse Duinen met veel hoogteverschillen en is behoorlijk zwaar, je gaat door de duinen en door dennenbossen. Een hoogtepunt in deze route is de ‘Zwarte Blink’ na de beklimming van deze hoge duin wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht, en daarna op een snelle downhill om daarna weer in het bos te verdwijnen.

Meer info

201708153024

Het bos

De specht is toch wel een van onze favorieten als je die hoort kloppen en echoën in het bos. De bomen zorgen voor een heerlijke koelte in de zomers en in het najaar voor herfst geuren en tinten en als het stormt op het strand kun je schuilen in het bos en duinen.

Een rondwandeling door de bossen is altijd verrassend er zijn nieuwe wandelroutes aangelegd.

De Routes kunnen aan elkaar geknoopt worden van twee tot zestig kilometer. Net hoeveel wandelzin er is.

Fietsers kennen de fiets knooppunten waarmee je zelf leuke routes aan elkaar kan knopen.

IMG_2515